We zijn op zoek naar Lotte en Thijs uit de boekenreeks ‘Juf Braaksel’. Ze zitten op de basisschool dus de leeftijd van de rol is ergens rond de 9 a 10 jaar. Maar sommige kinderen zien er jonger uit en sommige zien er ouder uit. Vandaar dat we op zoek zijn naar kinderen tussen de 5 en 15 jaar.
Het is trouwens een ‘filmwet’ dat mensen, maar zeker jonge kinderen of jong volwassenen, zichzelf zien als een iets oudere leeftijd en daarom worden jongere rollen vaak ook door iets oudere leeftijden gespeeld. Ook is dat vaak een keuze om regie technische redenen. Evenals productionele redenen overigens.
We zoeken in een later stadium ook nog naar andere rollen, de zogenaamde ‘bijrollen’, zoals eventuele vrienden of klasgenoten en dergelijken. Die vragen we dan vaak uit de eerdere inschrijvingen. Dat is in het verleden al meer dan eens gebeurd.
We stellen de zoekleeftijden meestal iets ruim omdat we op leeftijd op zich niemand willen uitsluiten. Daarom zoeken we meestal iets ouder en iets jonger dan de leeftijd van de rol. Het kan dus zijn dat je misschien te jong bent voor de hoofdrol. Als je dus, qua leeftijd, bij de grenzen van de zoektermen zit en toch wordt uitgekozen auditie te doen dan komt dat omdat de makers toch eventueel een rol voor je zien weggelegd omdat je er ouder of jonger uitziet dan je werkelijke leeftijd. Maar misschien anders voor het jonger of oudere broertje of zusje. (of klasgenootje of welk andere rol die in het script voorkomt).
Ook kijken we altijd met een goed oog naar alle inschrijvers omdat we vaak meerdere films op stapel hebben staan. Vaak onthouden we ons dus kandidaten die zich hebben ingeschreven voor een andere film. Soms waren ze op dat moment nog te jong gebleken voor de betreffende hoofdrol. Zo hebben vele keren kandidaten een rol gekregen in een film die we later gingen maken. Vaak hebben we die voor een mini rolletje in een andere film laten spelen om te zien hoe die kandidaat over kwam op het witte doek. Menig hoofdrol is op die manier in onze films ontstaan.